Πίσω από το ελαιοτριβείο Olivos de las Ánimas στο Μαλδονάδο, ένας μεγάλος σωρός από θρυμματισμένα κουκούτσια ελιάς περιμένει για να αξιοποιηθεί. Αν τα ελαιόδεντρα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για την παραγωγή ελαιολάδου, η βιομηχανία θα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, καθώς το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει μόλις το 10-15% της συνολικής παραγωγής· το υπόλοιπο αποτελεί απόβλητα που πρέπει να αξιοποιηθούν με κάποιον τρόπο. Έτσι, αυτά τα κουκούτσια σύντομα θα μετατραπούν σε ξύλο για σόμπες πέλετ.
το 2023, το Olivos de las Ánimas παρήγαγε πάνω από 450 τόνους κομπόστ. Για να δώσουμε μια εικόνα της ποσότητας, αυτό είναι ισοδύναμο με το βάρος 75 ενήλικων αρσενικών ελεφάντων ή δύο μπλε φαλαινών της Ανταρκτικής, των μεγαλύτερων ζώων στον πλανήτη
Ο Μαρσέλο Ορτέγκα, συνιδρυτής του Olivos de las Ánimas, εξηγεί ότι η ιδέα για την αξιοποίηση των αποβλήτων προέκυψε το 2021, όταν εγκατέστησαν τη μονάδα τους. «Πιστεύουμε ακράδαντα στην ανάγκη εφαρμογής κριτηρίων κυκλικότητας στην αγροτική παραγωγή για να αποφεύγονται τα απόβλητα και να μειώνεται η ρύπανση», αναφέρει ο Ορτέγκα. Το έργο αυτό περιλαμβάνει τη μετατροπή των αποβλήτων από την παραγωγή ελαιολάδου σε ενεργειακούς πόρους, όπως τα πέλετ, και αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας στην περιοχή.
Κομπόστ ή Λίπανση με Άρδευση;
Η διαχείριση αποβλήτων στις ελαιοκαλλιέργειες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την Πάουλα Κόντε του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας (INIA). Όπως εξηγεί, τα απόβλητα από την παραγωγή ελαιολάδου έχουν υψηλό οργανικό φορτίο, περιέχουν μεγάλες ποσότητες φωσφόρου, καλίου και άλλων θρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορεί να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Επειδή δεν μπορεί να γίνει απόρριψη όλων των αποβλήτων ταυτόχρονα, οι παραγωγοί συνήθως τα διασπείρουν στα χωράφια για να μειώσουν τις επιπτώσεις της ρύπανσης. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος απαιτεί χρόνο και δεν καθιστά τα θρεπτικά συστατικά άμεσα διαθέσιμα στο έδαφος.
Έχουν επίσης συνεργαστεί με τη Σχολή Χημείας για να μετατρέψουν το κουκούτσι σε ενεργό άνθρακα. Αυτό το παραπροϊόν χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για την επεξεργασία νερού,
Το INIA εργάζεται πάνω στη διαχείριση αυτών των αποβλήτων από το 2015 και συνεργάζεται με το Olivos de las Ánimas από δύο χρόνια. Το Olivos de las Ánimas έχει γίνει εξαιρετικό «πειραματόζωο», συμβάλλοντας στην καινοτομία και υποστηρίζοντας την έρευνα.
Τα απόβλητα που απομένουν μετά την εξαγωγή του ελαιολάδου, γνωστά ως ‘αλπερούχο’, περιλαμβάνουν υγρά φυτικά κατάλοιπα ή αλπεχίνες, στερεά μέρη της ελιάς όπως το κουκούτσι, ο μεσόκαρπος και η φλούδα, καθώς και λιπαρά κατάλοιπα. Ο σωρός από θρυμματισμένα κουκούτσια ελιάς είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού έργου. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να αξιοποιηθούν αυτά τα απόβλητα.
«Το στερεό μέρος των αποβλήτων χρησιμοποιείται για την παραγωγή κομπόστ, ενώ το υγρό που προκύπτει χρησιμοποιείται για λίπανση με άρδευση,» δήλωσε η Κόντε. Με αυτόν τον τρόπο, το αλπερούχο επεξεργάζεται και χρησιμοποιείται εντός της ίδιας επιχείρησης, παρέχοντας ένα φυσικό και πλήρες λίπασμα για τους παραγωγούς. Αυτή η μέθοδος μειώνει την ανάγκη για χημικά λιπάσματα και βελτιώνει τη δομή του εδάφους, προάγοντας τη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας.
Η διαδικασία διαχείρισης των αποβλήτων από την παραγωγή ελαιολάδου δεν είναι εύκολη. Απαιτεί από τους παραγωγούς να διαθέτουν επαρκή χώρο για την εγκατάσταση μεγάλων δεξαμενών όπου απορρίπτεται το απόβλητο. «Ορισμένοι λένε: ‘Πρέπει να μετακινήσετε χώμα και αυτό είναι ακριβό,’» εξήγησε η ερευνήτρια, τονίζοντας όμως ότι οι αρχικές επενδύσεις αποσβένονται με την πάροδο του χρόνου. Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η στεγανότητα των δεξαμενών, προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση από την διαφυγή του αλπερούχου.
Το Olivos de las Ánimas είχε συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου: πρώτον, επαρκή χώρο, και δεύτερον, ένα «πηλώδες» έδαφος που διευκολύνει τη στεγανοποίηση.
Το σύστημα δοκιμάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι και λειτουργεί ως εξής: μετά τη συγκομιδή, το φθινόπωρο, το κομπόστ διαχωρίζεται και αφήνεται να ωριμάσει για τουλάχιστον τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το υγρό μέρος στραγγίζεται και μεταφέρεται σε μια άλλη δεξαμενή. Στο στερεό υλικό προστίθενται υπολείμματα κλάδευσης και κοπριές ζώων για να επιτευχθεί η κατάλληλη αναλογία άνθρακα-αζώτου για κομποστοποίηση. Το υγρό μέρος αραιώνεται με βρόχινο νερό, καθώς η υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών του μπορεί να είναι τοξική για το έδαφος αν δεν αραιωθεί.
Με αυτόν τον τρόπο, το Olivos de las Ánimas ενσωματώνει τα απόβλητα στην παραγωγή του κομπόστ και χρησιμοποιεί το υγρό μέρος ως λίπασμα, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα και στην κυκλική οικονομία στην ελαιοκαλλιέργεια.
Κουκούτσια ελιάς για πέλετ και επεξεργασία νερού
Η εργασία του INIA επικεντρώνεται στη δημιουργία κομπόστ και τη λίπανση με άρδευση, ωστόσο στο Olivos de las Ánimas αποφάσισαν να επεκτείνουν τη διαδικασία. Αγοράστηκε μια μηχανή αφαίρεσης κουκουτσιών μέσω του Βιομηχανικού Ταμείου του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων (MIEM) για να διαχωρίσουν το θρυμματισμένο κουκούτσι από το υπόλοιπο αλπερούχο.
Ο Μαρσέλο Ορτέγκα εξηγεί ότι το κουκούτσι, που είναι ένα παραπροϊόν της ελαιοκαλλιέργειας, χρησιμοποιείται στην Ισπανία ως πηγή βιομάζας για λέβητες και σόμπες πέλετ. Η ομάδα του Olivos de las Ánimas, σε συνεργασία με μια εταιρεία που εισάγει αυτές τις σόμπες, εξετάζει την υλοποίηση της ιδέας μέσω του Προγράμματος Κυκλικών Ευκαιριών της Εθνικής Αναπτυξιακής Υπηρεσίας (ANDE).
Με αυτόν τον τρόπο, το θρυμματισμένο κουκούτσι ελιάς δεν καταλήγει σε απόβλητο, αλλά μετατρέπεται σε χρήσιμο προϊόν, υποστηρίζοντας περαιτέρω την κυκλική οικονομία και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της παραγωγής ελαιολάδου.
Έχουν επίσης συνεργαστεί με τη Σχολή Χημείας του Πανεπιστημίου της Δημοκρατίας και το MIEM για να μετατρέψουν το κουκούτσι σε ενεργό άνθρακα. Αυτό το παραπροϊόν χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για την επεξεργασία νερού, δήλωσε ο Ορτέγκα. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από τον μηχανικό Νέστορ Τανκρέντι και έγιναν το 2022 και το 2023. «Καθορίστηκε ότι είναι εφικτό και ότι ο παραγόμενος άνθρακας είναι πολύ καλής ποιότητας, αλλά προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για να επεκτείνουμε το έργο,» είπε.
Μια άλλη δυνατότητα για περαιτέρω εξέλιξη είναι η εξαγωγή των πολυφαινολών – των διάσημων αντιοξειδωτικών – που υπάρχουν στο αλπερούχο και η αξιοποίησή τους. Το Olivos de las Ánimas εργάζεται πάνω σε αυτό με τη Σχολή Χημείας, αλλά σε αρχικό στάδιο.
Σε αριθμούς, το κουκούτσι ελιάς αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της επεξεργασίας. Η πρώτη δεξαμενή, όπου παραμένουν τα στερεά απόβλητα, έχει χωρητικότητα περίπου 500 τόνων, ενώ η δεύτερη δεξαμενή, που συλλέγει τα υγρά, έχει χωρητικότητα 800 κυβικών μέτρων.
Κατά την εσοδεία του 2023, το Olivos de las Ánimas παρήγαγε πάνω από 450 τόνους κομπόστ. Για να δώσουμε μια εικόνα της ποσότητας, αυτό είναι ισοδύναμο με το βάρος 75 ενήλικων αρσενικών ελεφάντων ή δύο μπλε φαλαινών της Ανταρκτικής, των μεγαλύτερων ζώων στον πλανήτη.
Πηγή: elpais
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης