Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021, 07:25
Προβληματίζει τους επιστήμονες ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε με επίκεντρο τη Θεσσαλία, όσο και η έντονη σεισμική ακολουθία, καθώς όπως αναφέρουν, πρόκειται ουσιαστικά για μια «έκπληξη», αφού δεν ήταν αναμενόμενη η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου ρήγματος. Την ίδια ώρα, κάτοικοι χωριών της περιοχής κοιμήθηκαν για δεύτερο βράδυ εκτός της κατοικίας τους, ενώ τουλάχιστον 370 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες βρισκόμαστε σε μια εξελισσόμενη ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία η οποία όμως έχει ξαναπαρατηρηθεί στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα το 2014 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς.
Συγκεκριμένα, για «σεισμό – έκπληξη», δεδομένου ότι είχε ανάλογο μέγεθος του κυρίου σεισμικού γεγονότος της Τετάρτης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας τη νέα δόνηση που έπληξε το απόγευμα της Πέμπτης την Θεσσαλία.
Ο κ. Λέκκας, τόνισε ότι ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο οποίος δεν ήταν γνωστός μέχρι σήμερα, λίγο βορειότερα από το επίκεντρο του σεισμού της Τετάρτης. «Το ευτύχημα είναι ότι ξεφεύγει από τις κατοικημένες περιοχές» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός για τη φύση του σεισμού: «Μπορεί να χαρακτηριστεί ως μετασεισμός αλλά πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου», είπε. Σε νεότερες δηλώσεις του ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε βέβαιος ότι πρόκειται για νέα σεισμο και πρόσθεσε ότι «τώρα όλα πάνε από την αρχή» ενώ απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία, όπου είχαμε έναν νέο σεισμό σχεδόν με το ίδιο μέγεθος με τον κύριο σεισμό της Τετάρτης. «Το φαινόμενο έχει επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν, το 2014 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς όπου είχαμε δυο 6αρηδες με διαφορά δέκα ημερών», υπενθύμισε. «Το φαινόμενο αυτό το έχουμε συναντήσει και σε άλλες σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο. Οι διπλοί κύριοι σεισμοί είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά όχι άγνωστο, είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς σεισμολόγους».
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς θεωρεί ότι πρόκειται κύριο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία. Ο κ. Γκανάς τόνισε ότι σε συνέχεια του χθεσινού σεισμού, ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση.
Για ενδεχόμενη ενεργοποίηση ενός νέου ρήγματος έκανε λόγο και ο κ. Βασίλης Καρακώστας, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο καθηγητής εκτίμησε πως φαίνεται να υπάρχει μια μικρή μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας προς τα δυτικά και ενδεχομένως να έχει δραστηριοποιηθεί ένα άλλο ρήγμα από τον μετασεισμό των 5,2 Ρίχτερ. «Αυτές είναι κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Έως αύριο το μεσημέρι, θα έχουμε πιο ασφαλή στοιχεία όταν θα έχουμε αναλύσει και τους μικρότερους σεισμούς που γίνονται τώρα», τόνισε ο κ. Καρακώστας. Τόνισε πάντως ότι τις επόμενες χώρες αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό.
Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα.
Σε δηλώσεις του (στο ΑΠΕ) ο κ. Παπαζάχος μίλησε για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Όσον αφορά το επίκεντρό του, εκτίμησε ότι προέρχεται από το ίδιο ρήγμα, με τον σεισμό της Τετάρτης. Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».