Νέες στρατιωτικές πρακτικές άρχισαν να εφαρμόζονται στο Νουσαϊμπίν, το Αρτουκλού και το Κιζίλτεπε, τις συνοριακές περιοχές του Μαρντίν, που βρίσκονται στα σύνορα της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.
Οι στρατιωτικές θέσεις γύρω από τη συνοριακή πύλη, η οποία ήταν κλειστή εδώ και χρόνια στην περιοχή Νουσαϊμπίν, άρχισαν να την φτιάχνουν. Στην περιοχή Κιζίλτεπε γίνονται προετοιμασίες για τη μετεγκατάσταση των δυνάμεων ασφαλείας ακριβώς δίπλα στο συνοριακό πέρασμα, το οποίο είναι κλειστό εδώ και καιρό.
Όπως σημειώνει το κουρδικό πρακτορείο «Μεσοποταμία», αποφασίστηκε ότι το φυλάκιο που στόχευαν οι δυνάμεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων – SDF ενόψει των επιθέσεων της Τουρκίας σε πόλεις της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας πρέπει να απομακρυνθεί από τα σύνορα και να μετακινηθεί στο πίσω μέρος του οικισμού.
Ανησυχία στους κατοίκους ότι θα χρησιμοποιηθούν ως «ασπίδα»
Ενώ συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μετεγκατάσταση του αστυνομικού τμήματος, οι κάτοικοι της γειτονιάς νιώθουν άβολα με τη μετακίνηση του στρατιωτικού τμήματος στο βάθος του χωριού.
Οι κάτοικοι της γειτονιάς, που ανησυχούν ότι η γειτονιά τους θα χρησιμοποιηθεί ως ασπίδα σε περίπτωση πιθανής επίθεσης, δήλωσαν ότι ανησυχούν μήπως παγιδευτούν σε διασταυρούμενα πυρά μετά τη μεταφορά του αστυνομικού τμήματος στο πίσω μέρος της γειτονιάς.
Μετακινούνται και οι πύργοι ελέγχου
Η μετεγκατάσταση στρατιωτικών πύργων έχει ξεκινήσει στις παραμεθόριες αγροτικές γειτονιές καθεμιάς από τις 3 συνοικίες.
Ενώ οι πύργοι που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έμειναν στη θέση τους, νέοι πύργοι άρχισαν να χτίζονται πίσω από τις ναρκοθετημένες περιοχές.
Οι νέοι πύργοι, που χτίζονται πίσω από τα ναρκοπέδια, είναι χτισμένοι με βαριές πέτρες, ενώ πάνω από τον καθένα είναι τοποθετημένες κάμερες.
Στις συνοριακές περιοχές, οι πολίτες (κουρδικής καταγωγής) έπρεπε επίσης να αφήνουν τα δελτία ταυτότητάς τους σε στρατιωτικά σημεία ελέγχου ή σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να πάνε στα χωράφια τους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Οι πολίτες μπορούν να πάρουν πίσω τα δελτία ταυτότητάς τους μόνο όταν επιστρέψουν. Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν όσοι πηγαίνουν στα κτήματά τους με τα πόδια και επιστρέφουν με αυτοκίνητο λόγω της εν λόγω πρακτικής.
Δεδομένου ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πάνε εύκολα στα κτήματά τους, μερικές φορές έχουν λογομαχίες με τους στρατιώτες. Οι στρατιώτες υπερασπίζονται το αίτημα με το σκεπτικό της «αποτροπής ανεξέλεγκτων διελεύσεων των συνόρων».
Οι Κούρδοι πολίτες πιστεύουν ότι η πρακτική αυτή γίνεται για να παρατήσουν τα κτήματά τους που πολλά βρίσκονται στην πλευρά της Συρίας.
Μάλιστα, πρόσφατα ζήτησαν να σταματήσουν αυτοί οι καθημερινοί έλεγχοι προκειμένου να πάνε στα χωράφια τους.
—
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Σχετικά