Τη διπλωματική της αντεπίθεση στην τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνει η ελληνική πλευρά.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητεί από την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην επιστολή του κ. Δένδια προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι, αναφέρεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί από την Κομισιόν να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι την περασμένη Παρασκευή σε τηλεδιάσκεψή του με τον επίτροπο Βάρελι, μετέφερε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναστολή της λειτουργίας της επιτροπής παρακολούθησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι μετά από συντονισμένες ενέργειες, ο Επίτροπος δήλωσε ότι θα αποστείλει προς την τουρκική πλευρά όλα τα σημεία που θεωρεί η Κομισιόν ότι παραβιάζει η Άγκυρα στην τελωνειακή ένωση και δέχθηκε την αναστολή της λειτουργίας της σχετικής επιτροπής παρακολούθησης.
Σχετικά με το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ τόνισε ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα για το θέμα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η απειλή κυρώσεων είναι πολλές φορές πιο αποτελεσματική από την ίδια την επιβολή τους και πως αυτό που δεν έχει ακόμη καταφέρει η ελληνική πλευρά είναι να υπάρχει ομοφωνία στο πλαίσιο των επαπειλούμενων κυρώσεων.
Θύμισε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της επιβολής εμπάργκο όπλων και οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα φέρνοντας ως παραδείγματα το αμερικανικό αλλά και το καναδικό εμπαργκο.
Εξήγησε ότι στόχος της Αθήνας είναι τον Δεκέμβριο να περιγραφούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας και να διαμορφωθεί ένα ισχυρό πλαίσιο στο οποίο ακόμη δεν υπάρχει ομοφωνία.
Πηγή: skai.gr