Τα αποτελέσματα των λεγόμενων «εκλογών» στα κατεχόμενα ανέλυσε στο Πρωτοσέλιδο ο πολιτικός αναλυτής και Τουρκολόγος, Δρ. Σώτος Κτωρης.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Ο Ερσίν Τατάρ είναι γνωστό ότι δεν είναι θιασώτης της ομοσπονδιακής λύσης. Υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί είτε στη βάση δύο κρατών είτε στη λύση μιας συνομοσπονδίας. Δεν είναι άνθρωπος που στήριξε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής τη λογική μιας αρμονικής συνύπαρξης με τους Ε/κ, επομένως αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στις όποιες περιορισμένες προοπτικές υπήρχαν για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό».
Ο ειδικός συνέχισε εξηγώντας ότι «όλα αυτά δεν προεξοφλούν την αρνητική στάση του Τατάρ στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ να συμμετάσχει η τουρκική και η τ/κ πλευρά στην εξαγγελθείσα προπαρασκευαστική διάσκεψη». Εξέφρασε βεβαιότητα για τη συμμετοχή τους, αφού δεν πρόκειται να χρεωθούν την ευθύνη μιας νέας αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις, πριν καν αρχίσει η διαδικασία. Εντούτοις, ο Δρ. Κτωρής είπε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται ότι θα διευρύνουν την ατζέντα πέρα από την ομοσπονδία με τον τρόπο που την αντιλαμβάνονται και ο Ερντογάν και ο Τατάρ, ενώ θα θέσουν επίσης στις διαπραγματεύσεις τη λύση των δύο κρατών και της συνομοσπονδίας.
Πρόσθεσε ότι «το περιεχόμενο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Ο Μουσταφά Ακιντζί είχε αποδεχτεί στις συνομιλίες χάρτη με εδαφικές αναπροσαρμογές. Αυτό το έκανε ερχόμενος σε ρήξη με τον Ερντογάν. Επίσης, είχε αποδεχτεί ότι θα υπήρχε πλήρης σεβασμός των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους Κυπρίους στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής Κύπρου. Είχε αποδεχτεί ότι οι Ε/κ θα μπορούν να διαμένουν στο τ/κ συνιστών κρατίδιο, ακόμα και εάν δεν θα είχαν δικαίωμα να ασκούν πολιτικό δικαίωμα. Αυτά ήταν έξω από την τουρκική παραδοσιακή εθνικιστική αντίληψη». Ο Δρ. Κτωρής τόνισε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι εάν ο Ερσίν Τατάρ και η Τουρκία θα μπορούσαν να αποδεχθούν τέτοιες ρυθμίσεις σήμερα.
Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα, είπε ότι «κατά κάποιο τρόπο ήταν φτιαχτό. Ο Ακιντζί σε ένα πολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από την ανοικτή ρήξη με την Άγκυρα, κατάφερε να πάρει περίπου το 48% των ψηφοφόρων. Αυτό δεν είναι ένα αποτέλεσμα που πρέπει να υποβαθμίσουμε. Από την άλλη όμως έχασε. Κέρδισαν οι εθνικιστές, κέρδισε ο Ερντογάν». «Σαφώς όμως και η παρέμβαση της Άγκυρας ήταν καταλυτική, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές του Τρικώμου και της Αμμοχώστου, όπου υπάρχει πυκνή παρουσία των εποίκων. Από εκεί και πέρα όμως δεν ήταν ο μόνος λόγος της ήττας του Ακιντζί, ήταν και μια σειρά από άλλοι λόγοι. Για παράδειγμα η πρωτοφανής κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας. Μπορεί η υποψηφιότητα του Τατάρ να ήταν αδύναμη, αλλά προερχόταν από ένα ισχυρό κόμμα. Τα ζητήματα που αφορούσαν την ταυτότητα και τις σχέσεις τ/κ ΜΕ την Τουρκία εκ των πραγμάτων διεύρυναν το χάσμα του Μουσταφά Ακιντζί με μία ομάδα ψηφοφόρων που είναι έποικοι. Σε αυτό το εκλογικό σώμα το 2015 ο Ακιντζί τα είχε πάει εξαιρετικά καλά. Το ίδιο όμως δεν συνέβη την Κυριακή, αφού ψήφισαν μαζικά Τατάρ και αυτό καθόρισε το αποτέλεσμα», εξήγησε ο Δρ. Κτωρής.
ΠΗΓΗ: Sigmalive.com