Γράφει ο Γιάννης Παλαιολόγος
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συνέχεια δόθηκε σήμερα στην υπόθεση του sofagate, μετά την απάντηση του Σαρλ Μισέλ για την υπόθεση, λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες με ανάρτηση στο Facebook.
Ο κ. Μισέλ απέδωσε στην τουρκική πλευρά την ευθύνη για το επεισόδιο, γράφοντας ότι «η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφορετική, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι μερικές εικόνες που εμφανίστηκαν έδωσαν την εντύπωση ότι ήμουν αναίσθητος απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. Τίποτα δεν απέχει πιο πολύ από την πραγματικότητα ούτε από τα βαθιά συναισθήματά μου».
«Παρότι αντιληφθήκαμε τη λυπηρή φύση της κατάστασης», γράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου για τον ίδιο και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε με μία δημόσια αντιπαράθεση».
«Η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία» προσθέτει ο κ. Μισέλ. «Ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για πολλούς μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στη σχέση της με την Ε.Ε.».
Πυροσβεστική παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε δηλώσεις του στο Politico Europe, ο προκάτοχος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι, όταν πήγαινε σε διεθνείς συναντήσεις ως πρόεδρος της Κομισιόν μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «ήταν σαφές στους πάντες, από άποψη πρωτοκόλλου, ότι πρόεδρος του Συμβουλίου είναι νούμερο 1 και ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι νούμερο 2».
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ απέφυγε να απαντήσει αν φέρει ευθύνη για το επεισόδιο ο πρέσβης της Ε.Ε. στην Άγκυρα Νικόλαους Μάγιερ Λάντρουτ, ενώ χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» την παρέμβαση του Σαρλ Μισέλ.
«Είναι πολύ σημαντικό η Ε.Ε. να επιδεικνύει ενότητα στις επαφές της με τρίτες χώρες», τόνισε ο κ. Μαμέρ.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πάντως ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης σε επίπεδο ολομέλειας σχετικά με την επίσκεψη στην Άγκυρα, που «δυστυχώς μετατράπηκε σε σύμβολο απουσίας ενότητας καθώς οι πρόεδροι απέτυχαν να σταθούν μαζί όταν έπρεπε».
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr