“Μια από τις βασικές αιτίες για το επερχόμενο lockdown στη Θεσσαλονίκη είναι και το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη”, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Οικολογία – Αλληλεγγύη”, παραθέτοντας στοιχεία που σύμφωνα με την ίδια τεκμηριώνουν τη συγκεκριμένη θέση.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:
“Μια από τις βασικές αιτίες για το επερχόμενο lockdown στη Θεσσαλονίκη είναι και το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη, υποστηρίζει η «Οικολογία – Αλληλεγγύη», που είχε θέσει ξανά το ζήτημα, χωρίς όμως να παρθούν μέτρα. Και αποκαλύπτει ότι υπάρχουν υπερβάσεις για τα επικίνδυνα μικροσωματίδια PM10, στους σταθμούς μέτρησης Αγίας Σοφίας, Κορδελιού και Σίνδου.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν έχει εντάξει το δικό του δίκτυο μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Εθνικό Δίκτυο, με αποτέλεσμα τα δεδομένα αυτά, εδώ και 30 χρόνια, να μην φτάνουν στην Commission και να μη συσχετίζονται ποτέ με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά δεδομένα», δηλώνει ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, περίπου το 15% των θανάτων από κορονοϊό παγκοσμίως- 9% για την Ελλάδα- θα μπορούσε να συσχετιστεί με τη μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων στη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Στη Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια υπάρχει έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα μικροσωματίδια PM10 και ιδιαίτερα τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις, η πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σήμερα στο 60%. Συνεπώς έρχεται lockdown στη Θεσσαλονίκη μετά τα εκατοντάδες κρούσματα των τελευταίων ημερών. Δεν ανακοινώνεται, όμως, πως ένας από τους βασικούς λόγους που φέρνει το lockdown, είναι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανση που αντιμετωπίζει η πόλη.
Στις 2 Μαΐου, ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόρδας σε σχετική ερώτηση είχε απαντήσει: «η ατμοσφαιρική ρύπανση οπωσδήποτε είναι ένα τεράστιο θέμα, για το οποίο δεν είμαι ειδικός για να μιλήσω, αλλά φυσικά αν οι άνθρωποι μετακινούνται πολύ περισσότερο, μπορεί να αυξηθεί και να έχει επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αλλεργίες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη».
Την τελευταία βδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπήρξαν υπερβάσεις για τα PM10, στους σταθμούς μέτρησης Αγίας Σοφίας, Κορδελιού και Σίνδου. Μάλιστα, στις 22 Οκτωβρίου η Π.Κ.Μ. προχώρησε σε ανακοίνωση, η οποία -παρόλο που δεν της δόθηκε καμιά δημοσιότητα- ανέφερε:
«Ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης: Μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 51 έως 75μg/m3. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.».
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται οι δύο σταθμοί με τις περισσότερες υπερβάσεις για το 2019 (πρώτη και τρίτη θέση) σε όλη την Ελλάδα, Αγίας Σοφίας και Κορδελιού.
Σύμφωνα με την «Ετήσια Έκθεση Ποιότητας της Ατμόσφαιρας 2019» του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο υπερβάσεις της οριακής τιμής -μέση ημερήσια τιμή μεγαλύτερη από 50 μg/m3- και σε διαφορετική περίπτωση λαμβάνονται τα μέτρα αντιμετώπισης τα οποία έχουν οι Περιφέρειες στα συρτάρια τους, στον σταθμό μέτρησης στο Κέντρο της Πόλης, Αγίας Σοφίας (ΑΓΣ) καταγράφηκαν 88 ημέρες με υπέρβαση της μέσης ημερήσιας οριακής τιμής και στο σταθμό του Κορδελιού(ΚΟΡ), που βρίσκεται δίπλα στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, 47 ημέρες υπερβάσεων.
Στον σταθμό μέτρησης της Αγίας Σοφίας τα αυξημένα επίπεδα της ρύπανσης οφείλονται κυρίως στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων ενώ στον σταθμό μέτρησης του Κορδελιού η έντονη ρύπανση οφείλεται κυρίως στη βιομηχανική δραστηριότητα.
Την αρμοδιότητα για τις σχετικές ανακοινώσεις και τα μέτρα προστασίας από την ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν οι Περιφέρειες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εποπτικό ρόλο”.