Η αλήθεια είναι πως τη σύγχρονη εποχή ο άνθρωπος χωρίς άγχος είναι ένα… “σπάνιο φαινόμενο”. Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας και η αγωνία να τα προλάβουμε όλα και να τα κάνουμε σωστά, μας δημιουργούν άγχος.
Το άγχος στη ζωή μας είναι ένα πολύ συνηθισμένο συναίσθημα. Και οι περισσότεροι έχουν νιώσει κάποια από τα χαρακτηριστικά συμπτώματά του, όπως την ανάσα τους να επιταχύνεται, την καρδιά τους να χτυπά ξέφρενα και ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας και φόβου. Και μπορεί να μοιάζουν απειλιτικά, όμως, στην πραγματικότητα αυτά είναι φυσιολογικά. Εξάλλου, κάποιες φορές το άγχος μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη σε κάποιους τομείς ή στιγμές. Άλλωστε, όλοι θα έχουμε ακούσει για το περίφημο “δημιουργικό άγχος”.
Διαβάστε επίσης: «Για πρώτη φορά ένιωσα ότι έχανα το μυαλό μου» – Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Εριέττας Κούρκουλου για τις κρίσεις πανικού!
Ο ειδικός απαντά: Σε τι διαφέρει το άγχος από την αγχώδη διαταραχή
Ωστόσο, τι γίνεται όταν το άγχος παύει να είναι δημιουργικό και ξεφεύγει από τα όρια του φυσιολογικού. Όταν αυτό το συναίσθημα κυριεύει τη ζωή μας, την ορίζει και μας οδηγεί σε υπερβολικές αντιδράσεις; Εδώ είναι και η γραμμή που διαχωρίζει το κοινό άγχος με τις αγχώδεις διαταραχές, από τις οποίες υποφέρουν όλο και περισσότεροι.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία (ΠΟΥ), εκτιμάται πως περόπου 264 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια αγχώδη διαταραχή. Μάλιστα, οι αγχώδεις διαταραχές είναι πιο συχνές στις γυναίκες, ενώ σε ετήσια βάση το ποσοστό των ανθρώπων που εκδηλώνουν κάποια από αυτές φτάνει έως και το 7% .
Τι είναι όμως οι αγχώδεις διαταραχές;
Πρόκειται για ένα επίμονο, υπερβολικό άγχος και φόβο που προκαλούνται από καταστάσεις που δεν συνιστούν αληθινή απειλή. Μάλιστα, εκδηλώνονται με διαφορετικά ψυχοσωματικά συμπτώματα τα οποία, αναλόγως με το είδος και τη σοβαρότητα της διαταραχής, μπορεί να είναι ακόμα και καθημερινά.
Ποια είναι τα συμπτώματα: Δυσκολία στον ύπνο, στη συγκέντρωση, αδυναμία χαλάρωσης, ταχυπαλμίες, «φτερουγίσματα» της καρδιάς, ίλιγγος, τάσεις λιποθυμίας, εφίδρωση, ναυτία, πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος, ανορεξία κ.λπ.
Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αγχώδεις διαταραχές:
- Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από υπερβολική αγωνία για πολλά θέματα, η οποία μάλιστα εκδηλώνεται πολύ συχνά, επηρρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς.
- Διαταραχή κοινωνικού άγχους (ή κοινωνική φοβία). Οι πάσχοντες αισθάνονται έντονο άγχος στις κοινωνικές τους συναναστροφές ή όταν καλούνται να κάνουν κάτι ενώπιον κοινού (π.χ. να δώσουν μία ομιλία).
- Κρίσεις πανικού. Είναι και η πιο γνωστή μορφή διαταραχής, από την οποία υποφέρει πολύς κόσμος. Εκδηλώνεται, αιφνίδια με έντονα επεισόδια ταχυπαλμίας, δύσπνοιας και άκρατου τρόμου. Ο πάσχων πιστεύει πως παθαίνει ανακοπή και πως θα πεθάνει. Η αγοραφοβία είναι και η πιο γνωστή εκδήλωση κρίσης πανικού, όταν δηλαδή ο ασθενής βρίσκεται σε κόσμο.
Η αγχώδης διαταραχή, σε όποια μορφή και αν εκδηλώνεται, δεν αποτελεί πια ταμπού. Και όλο και περισσότεροι μιλούν ανοιχτά. Ανάμεσά τους και πολλοί διάσημοι, οι οποίοι έχουν δημοσίως μιλήσει για τη δική τους “μάχη’ με τη διαταραχή και κυρίως με τις κρίσεις πανικού.
Οι διάσημοι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού
Ράιαν Ρέινολντς
Ο Ράιαν Ρέινολντς με μια ανάρτηση στα social media αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία με την αγχώδη διαταραχή. Όπως εξομολογείται δε νιώθει πλέον μόνος και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
«Ένας από τους λόγους που κάνω αυτή την ανάρτηση αργά είναι γιατί είχα βάλει πολλά στο πρόγραμμα μου και σημαντικά θέματα μου ξέφυγαν. Και ένας από τους λόγους, που συχνά έχω ένα βαρύ πρόγραμμα είναι ο χρόνιος φίλος μου, το άγχος. Ξέρω ότι δεν είμαι μόνος και το πιο σημαντικό, σε όλους αυτούς που προγραμματίζουν πολύ, σκέφτονται πολύ, δουλεύουν πολύ, ανησυχούν πολύ και γενικά κάνουν τα πάντα πολύ, σαν εμένα, σας παρακαλώ να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι. Δεν μιλάμε αρκετά για την ψυχική υγεία και δεν κάνουμε αρκετά για να διώξουμε το στίγμα του να μιλάει κανείς για αυτό. Αλλά, όπως ισχύει και για αυτή την ανάρτηση, καλύτερα αργά παρά ποτέ, ελπίζω…»
Κένταλ Τζένερ
Το διάσημο μοντέλο έχει εξομολογηθεί στο παρελθόν για τη δική του μάχη που δίνει με το άγχος και τις κρίσεις πανικού κσι πως οι πρώτες ενδείξεις ξεκίνησαν από τα 10 της κιόλας χρόνια. Πρόσφατα, η Κένταλ Τζένερ μίλησε ανοιχτά για την αγχώδη διαταραχή και τις κρίσεις πανικού από τις οποίες υποφέρει.
«Το άγχος και οι κρίσεις πανικού με ταλαιπωρούν από όταν ήμουν μικρό κορίτσι. Θα ήθελα να “βουτήξω” βαθύτερα για να κατανοήσω τι είναι αυτό, που νιώθω, αλλά και να μοιραστώ τις εμπειρίες μου με άλλους, που μπορεί να βιώνουν κάτι παρόμοιο», έγραψε το μοντέλο σε ποστ του στο Instagram, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή της ανέφερε πως τότε πίστευε ότι είχε δύσπνοια. Ενώ απέδωσε και τις έντονες κρίσεις στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις που έχει η δουλειά της.
Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση
Μέσα από μία ανάρτησή της στο Instagram μίλησε ανοιχτά για τη δική της μάχη με τις κρίσεις πανικού, εξηγώντας πόσο επώδυνη εμπειρία ήταν για εκείνη.
«Δεν είχα ιδέα τι ήταν οι κρίσεις πανικού, μέχρι το βράδυ που με μετέφερε ένας φίλος μου στα επείγοντα του Ωνασείου στις 3 το πρωί, γιατί ήμουν πεπεισμένη ότι θα πάθαινα ανακοπή. Από εκείνη την ημέρα, άλλαξε η ζωή μου… μάλλον για πάντα.Μετά από αυτό το περιστατικό, πέρασα έναν χρόνο με πολλαπλές κρίσεις πανικού, καθημερινά. Όταν οδηγούσα, όταν καθόμουν για καφέ με τις φίλες μου, όταν ήμουν σε ένα περιβάλλον που δεν μου ήταν γνώριμο, ακόμα και στην σχολή μου, όπου ήξερα ότι δεν μπορούσα να σηκωθώ να φύγω από την αίθουσα. Πριν προλάβω να καταλάβω το πώς και το γιατί, αυτό το σωματοποιημένο άγχος είχε κυριεύσει την ζωή μου.
Έφτασα σε ένα σημείο που για πρώτη φορά ένιωσα ότι έχανα το μυαλό μου, ενώ δεν μπορούσα να ελέγξω ούτε το ίδιο μου το σώμα. Ήξερα ότι είχα την επιλογή να πάρω χάπια, αλλά έχοντας κόψει πρόσφατα το τσιγάρο δεν ήθελα να ξανά – εθιστώ σε τίποτα ποτέ μου.
Το ότι επιβίωσα και κατάφερα τελικά να ξεπεράσω αυτή την φάση της ζωής μου, είναι μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερή μου προσωπική επιτυχία….
Ακόμα και σήμερα όμως φοβάμαι. Φοβάμαι το κάθε τι που μπορεί να ξυπνήσει τον πιο σκοτεινό εαυτό μου. Έχω χρόνια να πάθω κρίση πανικού, αλλά με στοιχειώνει ακόμα η σκέψη του.
Θυμάμαι ότι τότε, κανείς δεν έβλεπε αυτό που περνούσα μέσα μου. Δεν ξέρουμε τι περνάει ο διπλανός μας. Μπορεί ένας άνθρωπος να σηκωθεί απότομα από το τραπέζι ή την αίθουσα της σχολής του γιατί αισθάνεται σαν να πεθαίνει και εμείς να μην πάρουμε χαμπάρι. Αν είσαι εσύ αυτός, δεν είσαι μόνος σου. Θα περάσει… σου το υπόσχομαι», έγραψε μεταξύ άλλων.
Ζέτα Μακρυπούλια
Η παρουσιάστρια και ηθοποιός στο παρελθόν είχε αποκαλύψει πως ξεκίνησε ψυχανάλυση εξαιτίας των κρίσεων πανικού που πάθαινε. Μάλιστα, όπως είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της, η πρώτη φορά που έπαθε κρίση ήταν πάνω στη σκηνή και τότε είχε τρομάξει πολύ.
Ναταλία Γερμανού
Η παρουσιάστρια σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε μιλήσει ανοιχτά για τη δική της μάχη με τις κρίσεις πανικού, που ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του πατέρα της. Όπως είχε εξομολογηθεί, “ξεκίνησε ένα ντόμινο από κρίσεις πανικού, αγοραφοβίες” και πίστευε πως δεν θα γινόταν ποτέ καλά. Έκανε ψυχανάλυση για τέσσερα χρόνια και – όπως λέει – τη βοήθησε να τις αντιμετωπίσει.
Lady Gaga
Η διάσημη τραγουδίστρια έγραψε το “Born this way” για τη μάχη που δίνει με την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή. Μάλιστα, έχει δημιουργήσει και έναν οργανισμό που βοηθάει άτομα να νικήσουν την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές.
Adele
Κι, όμως, η σπουδαία ερμηνεύτρια φοβάται τη σκηνή! Μάλιστα, πριν από κάθε live της έχει τόσο άγχος που παθαίνει κρίσεις πανικού.
Τζόνι Ντεπ
Ο διάσημος ηθοποιός έχει μιλήσει στο παρελθόν για την αγχώδη διαταραχή. Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει, στα γυρίσματα κάποιας ταινίας – περίοδος που είναι περισσότερο αγχωμένος – έχει πάντα δίπλα του τον θεραπευτή του για να τον εμψυχώνει.
Τζένιφερ Λόρενς
H διάσημη ηθοποιός έχει μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν για την αγχώδη διαταραχή. Μάλιστα, όπως έχει εξηγήσει, όταν ήταν στην εφηβεία, διέγνωσαν άγχος μαζί με κοινωνική φοβία ενώ τη βοήθησαν πολύ η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή.