Η ζωή του καθενός είναι διαφορετική. Για κάποιον για παράδειγμα, η παιδική ηλικία μπορεί να μην είναι τόσο χαρούμενη και ευτυχισμένη όσο άλλων. Γι’ αυτό το λόγο Βρετανοί επιστήμονες προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα: Ποια είναι τελικά τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου;
Ερευνητές από το London School of Economics στην Βρετανία ρώτησαν 23.000 Γερμανούς εθελοντές, ηλικίας από 17 έως 85 ετών, πόσο ευτυχισμένοι θα είναι σε 5 χρόνια.
Πέντε χρόνια αργότερα, οι ειδικοί επανήλθαν για να διαπιστώνουν αν οι προβλέψεις ήταν σωστές.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν!
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ευτυχία τείνει να ακολουθεί το σχήμα U, έχει δηλαδή δύο σημεία κορύφωσης και ένα διάστημα «ύφεσης».
Έτσι, υπολόγισαν ότι η κορύφωση της ευτυχίας ενός ανθρώπου (τα δύο «ψηλότερα» σημεία στο U) συμβαίνει στα 23 και στα 69.
Αντίθετα, η λιγότερο ευτυχισμένη περίοδος είναι η μέση ηλικία.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, στα 20 κυριαρχεί ο ενθουσιασμός για όλες τις μελλοντικές εμπειρίες και η αυτοπεποίθηση ότι ο όλος ο κόσμος είναι στα χέρια μας.
Κοντά στα 70, οι υποχρεώσεις μειώνονται έχουμε περισσότερο χρόνο – πιθανώς και χρήματα – για να κάνουμε όσα είχαμε αναβάλει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Στα 40 – 50, ωστόσο, οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις μπορεί να καταβάλουν τον άνθρωπο μειώνοντας την καλή διάθεση και το αίσθημα ευτυχίας. Σε αυτή τη φάση, τα διαλείμματα χαλάρωσης και η αναζήτηση ευχάριστων δραστηριοτήτων μπορούν να βοηθήσουν ώστε η φυσιολογική «κάμψη» της ευτυχίας να μην εξελιχθεί σε ψυχική διαταραχή.
Πηγή