Η Χώρα των Βάσκων μάς χαρίζει μία φανταστική συνταγή για ένα cheesecake εντελώς… «καμένο.
Πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο γλυκό, με απαλή βελούδινη υφή και μοναδική τυρένια γεύση στο εσωτερικό του, ενώ εξωτερικά περικλείεται από μια καραμελωμένη κρούστα με «καμένη» όψη, που τη χρωστάει στο ψήσιμο του σε υψηλή θερμοκρασία!
Το βασικό αυτό cheesecake δεν μοιάζει με όσα γνωρίζουμε και ψήνεται εξολοκλήρου στο φούρνο.
Έχει τις ρίζες του στο La Viña, ένα καφέ στο θέρετρο San Sebastian στην περιοχή των Βάσκων της Ισπανίας.
Το 1990, ο σεφ Santiago Rivera ξεκίνησε ένα πείραμα με σκοπό να καταφέρει να φτιάχνει ένα νέο είδος κέικ κάθε μέρα. Το αποτέλεσμα είναι τη συνταγή του βασκικού cheesecake, “tarta de queso”.
Παρόλο που μπορεί να φαίνεται δύσκολο δεν είναι καθόλου και θα διαπιστώσετε πως δεν έχει ποσοστά αποτυχίας.
Τι θα χρειαστείτε (για μια φόρμα 30 εκ.)
910 γρ. τυρί κρέμα
1 2/3 φλιτζ. τσ. ζάχαρη
5 αυγά
2 κρόκους αυγών
2 φλιτζ.τσ. κρέμα γάλακτος
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. αλάτι
¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γ. βούτυρο για την φόρμα
Εκτέλεση
Στο κάδο του μίξερ, βάζετε το τυρί κρέμα μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάτε με το φτερό μέχρι να αφρατέψει για 2 λεπτά.
Προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά και εφόσον το μείγμα απορροφήσει το ένα αυγό, σπάτε και ρίχνετε το επόμενο, ενώ δουλεύετε με το μίξερ. Έπειτα ρίχνετε τους 2 κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα για 10 δευτερόλεπτα.
Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος. Ρίχνετε τη βανίλια και το αλάτι, χτυπάτε για ακόμη 30 δευτερόλεπτα.
Σταματάτε το μίξερ και κοσκινίζετε το αλεύρι μέσα στο μείγμα. Ξεκινάτε πάλι το χτύπημα για άλλα 30 δευτερόλεπτα μέχρι να πάρετε μια βελούδινη κρέμα που μοιάζει με μους.
Βρέχετε, στραγγίζετε και τσαλακώνετε 2 κομμάτια λαδόκολλα. Ντύνετε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη στεφάνη 30 εκ., την οποία έχετε βουτυρώσει ελαφρά.
Οι άκρες της λαδόκολλας πρέπει να εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού προς τα πάνω και περιμετρικά, γιατί το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά στο ψήσιμο.
Αδειάζετε το μείγμα από το κάδο του μίξερ στη φόρμα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, για 50 – 60 λεπτά. Στην αρχή το cheesecake θα φουσκώσει και θα σχηματιστεί από πάνω μια σκούρα καφέ κρούστα.
Εφόσον ψηθεί, το βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε να ξεφουσκώσει και να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 ώρες. Κόβετε και σερβίρετε μετά από δύο ώρες, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη ή με μια κομπόστα φρούτων του δάσους ή όποια άλλη της επιλογής σας.
Διαβάστε επίσης:
Winter coating: Ποιο είναι το νέο τοξικό dating trend που «ευδοκιμεί» τον χειμώνα
Velvet nails: Το απόλυτο μανικιούρ του χειμώνα
Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται στο θέατρο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ