Τα σχολικά εγχειρίδια στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν αναθεωρηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε αναφέρονται στους Χριστιανούς και τους Εβραίους ως «άπιστους», σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ομάδα παρακολούθησης «IMPACT-se» που δημοσίευσε μελέτη αυτό άλλαξε το 2017 και αποτελεί μέρος του υποχρεωτικού προγράμματος σπουδών στα τουρκικά δημοτικά σχολεία.
Ωστόσο, οι μελέτες γύρω από το Ολοκαύτωμα έχουν εισαχθεί (στην εκπαίδευση) υπό τον Ερντογάν, καθιστώντας την Τουρκία τη δεύτερη μουσουλμανική (στην πλειοψηφία της) χώρα, μετά το Αζερμπαϊτζάν, που συμπεριέλαβε το Ολοκαύτωμα ως μέρος του υποχρεωτικού προγράμματος σπουδών. Ο Ερντογάν, εξάλλου, επικαλέστηκε επανειλημμένα το Ολοκαύτωμα μιλώντας για τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη σήμερα.
Οι αλλαγές συμπίπτουν με τη ριζοσπαστικοποίηση στα τουρκικά σχολεία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 εναντίον του Ερντογάν, ηγέτη του Ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Marcus Sheff, Διευθύνων Σύμβουλος του «IMPACT-se».
«Τα σχολικά βιβλία έχουν μετατραπεί σε όπλα στην προσπάθεια του Ερντογάν να εξισλαμίσει την τουρκική κοινωνία και να επιστρέψει σε μια νοσταλγική εποχή τουρκικής κυριαρχίας», έγραψε ο Marcus Sheff, προσθέτοντας ότι η ομάδα του έχει εντοπίσει «αυξημένη δαιμονοποίηση του Ισραήλ και αντισημιτικές δυσφημιστικές αναφορές».
Ένα βιβλίο, «Μια σύγχρονη τουρκική και παγκόσμια ιστορία», αναφέρει ότι το Ισραήλ επιδιώκει να «ανοικοδομήσει τον ναό του Σολομώντα» στο όρος Σιών στην Ιερουσαλήμ. Ένα άλλο κατηγορεί το δίκτυο εβραϊκής σχολής και τον αθλητικό σύλλογο Μακάμπι ότι εργάζεται ενάντια στο τουρκικό εθνικό κίνημα ανεξαρτησίας.
Η σύγκρουση του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους, οι οποίοι αναφέρονται ως «Μουσουλμάνοι», περιγράφεται ως θρησκευτικός πόλεμος όπου το Ισραήλ είναι ο επιτιθέμενος.
Τα τουρκικά εγχειρίδια απομακρύνονται από τα πρότυπα της Unesco
Τα τουρκικά σχολικά βιβλία απομακρύνονται σταθερά από τα πρότυπα της UNESCO, από την άνοδο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2003, διαπιστώνει το IMPACT-se, ένα ινστιτούτο που παρακολουθεί την τήρηση των προτύπων εκπαιδευτικού υλικού της UNESCO.
«Η εκπαίδευση είναι ο πρωταρχικός πυλώνας στις προσπάθειες του Ερντογάν να ρίξει ένα πέπλο σαρίας στη χώρα», εξήγησε ο Δρ Soner Cagaptay, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την πολιτική στη Μέση Ανατολή.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα τουρκικά σχολικά προγράμματα σπουδών ριζοσπαστικοποιήθηκαν εντός του χρονικού διαστήματος που ο Ερντογάν είναι στην εξουσία (περίπου δύο δεκαετίες).
Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη διδασκαλία του τζιχάντ ως κανονικοποιημένης, ουσιαστικής αξίας που οδηγεί στη δόξα μέσω του μαρτυρίου στη μάχη.
«Το καθήκον του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας είναι να διδάξει κάθε στοιχείο με τον σωστό τρόπο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Ismet Yilmaz.
«Το πραγματικό νόημα του τζιχάντ είναι να αγαπάμε τη χώρα μας, την πατρίδα μας και να ενεργούμε αναλόγως για να επιτύχουμε εθνική ενότητα», σημείωνε.
«Το υπουργείο μας έλαβε μια πολύ καλή απόφαση», δήλωσε το μέλος του κόμματος του AKP, Αχμέτ Χαμντί Κάμλι, υποστηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει έμφαση στο τζιχάντ. «Εάν οι προσευχές είναι ο πόλος της θρησκείας, τότε η τζιχάντ είναι η ίδια η σκηνή», ανέφερε.
Η τελευταία έκθεση IMPACT-se ήταν το 2016 και έκτοτε το εκπαιδευτικό υλικό ριζοσπαστικοποιήθηκε, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Marcus Sheff. “Ο Πρόεδρος Ερντογάν απολύθηκε 21.000 δασκάλους και συνέλαβε εκατοντάδες ακόμη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της ίδιας χρονιάς”.
Η τελευταία έκθεση του IMPACT-se ήταν το 2016 και έκτοτε το εκπαιδευτικό υλικό ριζοσπαστικοποιήθηκε, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Marcus Sheff. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν απέλυσε 21.000 δασκάλους και συνέλαβε εκατοντάδες ακόμη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της ίδιας χρονιάς (2016)», σημείωσε.
Το IMPACT-se διαπιστώνει συνεχή παρουσία και ενθάρρυνση του μίσους, αντισημιτισμού.
Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών παρουσιάζει ένα παράξενο παράδοξο που δείχνει το σεβασμό για την εβραϊκή γλώσσα και την ιδέα ενός εβραϊκού πολιτισμού, ενώ περιγράφει τους Εβραίους ως «άπιστους» και δαιμονοποιεί το Ισραήλ.
Τα σχολικά βιβλία περιγράφουν τη Λωρίδα της Γάζας ως τη «μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή» στον κόσμο, δείχνει η έκθεση, υπογραμμίζοντας τη θυματοποίηση των Παλαιστινίων και σφυρηλατώντας μια συναισθηματική σχέση με τον σκοπό τους χωρίς να παρέχει την πλήρη εικόνα.
*Με πληροφορίες από jpost
ΠΗΓΗ: Newpost.gr