A protester is detained by police during a demonstration against the replacement of Kurdish mayors with state officials in three cities, on Aug. 20, 2019, in Istanbul. Photo by YASIN AKGUL/AFP via Getty Images.
Οι υποσχέσεις του τουρκικού καθεστώτος για μεταρρυθμίσεις μοιάζουν «κενές», μετά τη σύλληψη περίπου 70 γιατρών, δικηγόρων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών.
Οι υποσχέσεις του Τούρκου προέδρου για υλοποίηση ριζικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μοιάζουν «κούφιες», μετά τις επιδρομές σε όλη την τουρκική επικράτεια που οδήγησαν στη σύλληψη πάνω από 70 ατόμων, με την κατηγορία του συσχετισμού με κουρδικές ένοπλες ομάδες. Ανάμεσα τους γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές. Σύμφωνα με το τουρκικό κράτος, οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας κατά της ΜΚΟ Democratic Society Congress (DTK), οργάνωση που δρα κατά της καταπίεσης των Κούρδων της Τουρκίας και προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τα εντάλματα εκδόθηκαν από τον εισαγγελέα της Diyarbakir και αφορούσαν 101 υπόπτους, των οποίων τα ονόματα αναφερόταν στα κατασχεμένα έγγραφα από τα γραφεία του DTK. «Αυτά είναι όλα τα στοιχεία εναντίον τους», δήλωσε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Diyarbakir.
«Χθες είχαμε υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, ενώ σήμερα είχαμε νέα στοχοποίηση των Κούρδων», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τουρκία, Emma Sinclair-Webb.
Η Διεθνής Επιτροπή Νομικών (ICJ) ζήτησε την άμεση ελευθέρωση των κρατουμένων, εκ των οποίων οι 26 είναι δικηγόροι. «Οι δικηγόροι στην Τουρκία συχνά βρίσκονται κατηγορούμενοι για κίβδηλες κατηγορίες, σε μια προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου τους, είτε αυτό είναι υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου», δήλωσε η διευθύντρια της ICJ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Roisin Pillay.
Οι συλλήψεις συμπίπτουν χρονικά με μια κατάσταση εσωτερικών αντιπαραθέσεων στο κυβερνητικό καθεστώς. Η ένταση των αντιπαραθέσεων ανέβηκε αισθητά μετά την παραίτηση-σοκ του Berat Albayrak, Υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Τούρκου προέδρου, στις 8 Νοεμβρίου.
Έκτοτε ο Ερντογάν, μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, έδωσε την υπόσχεση για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών προς την κατακρημνισμένη τουρκική οικονομία, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι η αύξηση των ποσοστών του ΑΚΡ (τα οποία βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία) και η αποφυγή πιθανών κυρώσεων από τη Δύση. Οι υποσχέσεις του Τούρκου προέδρου καθιστούν πιθανή την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων Osman Kavala (φιλάνθρωπος) και Selahattin Demirtas (Κούρδος πολιτικός), για επικοινωνιακούς λόγους.
«Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή ευημερίας για την τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία», είπε ο Ερντογάν σε εμπορική έκθεση στην Κων/πολη την Παρασκευή. «Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να ενισχύσουμε την οικονομική πολιτική μας και να ανεβάσουμε ψηλότερα τον πήχη της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ενώ παράλληλα διευκολύνουμε την καθημερινότητα των πολιτών μας», συμπλήρωσε λίγες ώρες μετά τις επιδρομές και τις συλλήψεις.
Το πρώτο απτό δείγμα αλλαγής πολιτικής ήρθε στις 19/11, όταν ο Τούρκος πρόεδρος ενέκρινε την αύξηση των επιτοκίων της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της αξίας της λίρας έναντι του δολαρίου κατά 2%. Η επενδυτές χαιρέτησαν την κίνηση καθώς εκλήφθηκε ως επιστροφή σε μια συμβατική νομισματική πολιτική.
Ο Ερντογάν είναι αντίθετος στην αύξηση των επιτοκίων, καθώς υποστηρίζει ότι έτσι αυξάνεται ο πληθωρισμός, παρόλο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν το αντίθετο. «Τα επιτόκια είναι εκμετάλλευση του λαού πάνω απ’ όλα. Χρησιμοποιούν τα χρήματα για να βγάλουν χρήματα», δήλωσε την Παρασκευή. Οι δηλώσεις αυτές εκλαμβάνονται ως υπονοούμενο ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ανακαλέσει αυτές τις αλλαγές με το που δει τη λίρα να σταθεροποιείται και τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού να «παγώνει».
Ο διορισμός νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και νέου Υπ. Οικονομικών, βρήκε σύμφωνο και το συνεργάτη του Ερντογάν και ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος MHP, Devlet Bahçeli, του οποίου ο κύκλος θα βγει κερδισμένος από την αποχώρηση του Albayrak.
Ωστόσο, οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία και αυτό φάνηκε όταν ο περιβόητος εγκληματίας και εθνικιστής, Alattin Cakici, έστειλε απειλητικά μηνύματα στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Kemal Kilicdaroglu. Πολλοί πιστεύουν ότι ο στόχος των απειλών ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν. Τα μηνύματα, τα οποία έχουν «κατέβει» από το Twitter, συμπεριλάμβαναν απειλές κατά των Kavala και Demirtas, τους οποίους ο Cakici αποκάλεσε προδότες. Ο Bahceli εξέφρασε τη στήριξή του στον Τούρκο μαφιόζο αποκαλώντας τον «αληθινό πατριώτη» και «σύντροφο στον αγώνα». Μετά από πολλές διαμαρτυρίες, οι εισαγγελείς αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν έρευνα κατά του Cakici.
Άλλη μία πηγή αντίστασης κατά της απελευθέρωσης Kavala και Demirtas ήταν τα λεγόμενα του εκπροσώπου τύπου του Bahceli, Yildiray Cicek, ο οποίος έγραψε στο Twitter «Ο Θεός να καταραστεί τους τρομοκράτες που σε πολεμάνε».
Τα λεγόμενα του Cicek ήταν απάντηση στις δηλώσεις του πρώην Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, Bulent Arinc, ο οποίος χαρακτήρισε σκανδαλώδες το γεγονός ότι ο Kavala κρατείται ακόμα. Επίσης, δήλωσε ότι το κατηγορητήριο είναι «σαν να το έγραψε ένα παιδάκι». Ο Arinc, νομικός και ιδρυτικό στέλεχος του ΑΚΡ, μίλησε και για την κράτηση Demirtas.
«Πόσα σε πληρώνουν;» ρώτησε ο Cicek, ενώ παράλληλα αποκάλεσε «αηδιαστικά» τα σχόλια θαυμασμού του Arinc, σχετικά με ένα βιβλίο του Demirtas.
Δεν έχει καταστεί σαφές αν ο Arinc έχει την έγκριση του Ερντογάν για τις δηλώσεις του. Πολλοί πιστεύουν ότι μέσω του Arinc, ο Ερντογάν προσπαθεί να διαπιστώσει το πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι του σε περίπτωση μεταβολής προς μια μεταρρυθμιστική πολιτική, με απώτερο σκοπό την επανέναρξη των συζητήσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Άλλοι λένε ότι Ερντογάν δεν μπορεί να ρισκάρει να έρθει σε διένεξη με τον Bahceli, διότι σε περίπτωση που οι εθνικιστές αποσύρουν τη στήριξη τους στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει περίπτωση νίκης του σε ενδεχόμενες εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις. Άλλωστε το 2002, ο Bahceli έκανε ακριβώς το ίδιο, αποσύροντας τη στήριξή του στη τρικομματική κυβέρνηση, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και στην άνοδο του Ερντογάν και του ΑΚΡ.
Μετάφραση: Νίκος Χριστοφορίδης
Πηγή: al-monitor.com