Ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά υγρασίας και οι χαµηλές για την εποχή θερµοκρασίες ευνοούν τη γρήγορη εξάπλωση ασθενειών, µε τους παραγωγούς να καλούνται να λάβουν άµεσα τις ορθές πρακτικές φυτοπροστασίας. Σύµµαχός τους και οι νέες τεχνολογίες θρέψης που ενισχύουν την άµυνα των πρέµνων.
∆εν αποτελεί κίνδυνο σε αυτό το στάδιο του πρέµνου η ευδεµίδα
Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η πρώτη πτήση του εντόµου της ευδεµίδας, µε ιδιαίτερα αυξηµένους αριθµούς συλλήψεων ακµαίων σε αρκετές αµπελουργικές περιοχές του Τυρνάβου.
Την εποχή αυτή η ευδεµίδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την αµπελοκαλλιέργεια, διότι τα ακµαία της διαχειµάζουσας γενιάς γεννούν και οι προνύµφες τους αναπτύσσονται ως επί τω πλείστον σε πολλούς άλλους ξενιστές.
Οι προνύµφες της πρώτης γενιάς που προσβάλλουν τα άνθη, κατά κανόνα δεν προκαλούν οικονοµικής σηµασίας ζηµιές στην παραγωγή. Οι ανθοταξίες έχουν µεγάλο αριθµό ανθέων, σε σχέση µε τον αριθµό των ραγών που τελικά σχηµατίζονται σε αυτές. Η καρπόδεση, αφορά συνήθως ένα ποσοστό από 30% έως 50% των ανθέων. Φαίνεται ότι η όποια ζηµιά στα άνθη από τις προνύµφες της ευδεµίδας, προκαλεί µία εξισορροπητική µείωση της φυσικής ανθόρροιας. Ανάλογα µε την ποικιλία, το πρέµνο µπορεί να αναπληρώνει σε ορισµένες περιπτώσεις, έως και το 50% των ανθέων της ανθοταξίας.
Επίσης, την εποχή αυτή δραστηριοποιείται πληθώρα φυσικών εχθρών (αρπακτικά και παρασιτοειδή), που ελέγχουν σε σηµαντικό ποσοστό τους πληθυσµούς του εντόµου.
Για το λόγο αυτό δεν συνιστάται η καταπολέµηση του εντόµου σε αυτά τα βλαστικά στάδια, αλλά και γενικότερα η καταπολέµηση των προνυµφών της ανθόβιας γενιάς στις οινοποιήσιµες τουλάχιστον ποικιλίες.
CORTEVA
Αυξάνουν οι ανθοταξίες, πληθαίνουν και οι εχθροί
Περονόσπορος, ευδεµίδα, ωίδιο και τετράνυχοι είναι οι σηµαντικότεροι εχθροί που καλούνται να αντιµετωπίσουν σε αυτή τη φάση οι αµπελουργοί, που έχουν φυτείες στις οποίες η τρυφερή βλάστηση είναι µεταξύ 15 µε 30 εκ., δηλαδή την περίοδο που οι ανθοταξίες επιµηκύνονται και αναπτύσσονται πλήρως. Τα ανωτέρω βλαστικά στάδια της καλλιέργειας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε προσβολές από τη µυκητολογική ασθένεια του περονόσπορυ. Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, οι καιρικές συνθήκες της εποχής χαρακτηρίζονται από έντονη αστάθεια µε συχνά έντονες βροχοπτώσεις, σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας, υψηλά ποσοστά υγρασίας κυρίως τις βραδινές ώρες και θερµοκρασίες σηµαντικά χαµηλότερες από ότι συνήθως για την εποχή και ευνοούν τη γρήγορη εξάπλωση του περονόσπορου. Για το λόγο αυτό, σε περιοχές που η ασθένεια έχει ήδη εµφανιστεί και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευαίσθητες ποικιλίες, συστήνεται ψεκασµός µε ένα µυκητοκτόνο, ενώ δεν συνιστάται η χρήση χαλκούχου σκευάσµατος, διότι προκαλείται καθυστέρηση στη βλάστηση.
∆εδοµένου ότι αυτή την εποχή ο ρυθµός επιµήκυνσης της βλάστησης είναι ιδιαίτερα ταχύς, η προστασία των αµπελώνων από το παθογόνο είναι επιβεβληµένη στις υγρές περιοχές και για όσο διάστηµα επικρατούν βροχές και υγρασία.
Τέλος, σύµφωνα µε τους ειδικούς, καλλιεργητικά µέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα µέσα στον αµπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωµα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συµβάλουν καθοριστικά στον περιορισµό της σοβαρότητας της ασθένειας. Τέτοια µέτρα είναι η επαρκής αποστράγγιση του εδάφους, η καταστροφή των ζιζανίων και το σωστό βλαστολόγηµα και ξεφύλλισµα.
Όσο αυξάνεται η βλάστηση, τόσο µεγαλώνει η απειλή για προσβολή από ωίδιο
Την εποχή αυτή ο ρυθµός αύξησης της βλάστησης είναι υψηλός και συνεπώς ο κίνδυνος µολύνσεων από το ωίδιο είναι µεγάλος. Οι γεωπόνοι του Βόλου συνιστούν προσοχή σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδηµεί καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες και συστήνουν για προληπτικούς λόγους ψεκασµό µε ένα κατάλληλο µυκητοκτόνο. Η ένταση της ασθένειας µειώνεται µε µία σειρά καλλιεργητικών µέτρων, µεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέµατα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισµό και την έκθεση στο φως της βλάστησης και των βοτρύων.
Σε στενή παρακολούθηση για τους τετράνυχους
Οι τετράνυχοι προσβάλλουν το φύλλωµα προκαλώντας χλωρωτικές κηλίδες. Οι γεωπόνοι του Βόλου συνιστούν συστηµατική παρακολούθηση για τη διαπίστωση της παρουσίας των τετρανύχων, αλλά και των ωφελίµων ακάρεων (οικ. Phytoseiidae) και εντόµων. Η παρακολούθηση γίνεται µε συστηµατικές δειγµατοληψίες εβδοµαδιαίως, ως εξής: από 20 πρέµνα ανά στρέµµα επιλέγεται 1 φύλλο ανά πρέµνο, µεταξύ 2ου και 4ου µεσογονατίου για την περίοδο της έντονης βλαστητικής δραστηριότητας, ενώ για το υπόλοιπο διάστηµα (άνθιση – τρύγος) το 4ο φύλλο.
Επέµβαση σε προσβολή στο 70% των φύλλων.
ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
Προϊόντα θρέψης νέας εποχής για αμπέλια ενίσχυση της άμυνας για δυνατές παραγωγές
του Τμήματος Μάρκετινγκ της ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
Η µελέτη της φυσιολογίας των φυτών και η συνεχής αναζήτηση ουσιών φυσικής προέλευσης επέτρεψαν στην εταιρεία Fertenia να δηµιουργήσει πρωτοποριακά προϊόντα εξειδικευµένα στην αµπελουργία, ιδιαίτερα υπό το πρίσµα των σηµαντικών εξελίξεων στο χώρο της γεωργίας.
Ανάµεσα σε πολλές εταιρείες, η Fertenia κατάφερε να διακριθεί και να ξεχωρίσει για την τεχνογνωσία και τα εξειδικευµένα προϊόντα για την καλλιέργεια του αµπελιού.
Η πολυετής συνεργασία της Fertenia µε τα Αγροχηµικά Βορείου Ελλάδος ΑΕ, δίνει τη δυνατότητα στον κάθε παραγωγό να χρησιµοποιήσει προϊόντα νέας εποχής, για σίγουρα αποτελέσµατα, υψηλές αποδόσεις, µε λύσεις φιλικές στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Λύσεις νέας γενιάς για δυνατές παραγωγές
Το FERTIZOLFO BIO είναι ένα προϊόν σε υγρή µορφή µε βάση το θείο (S) 35% εµπλουτισµένο µε οργανικό Άζωτο, φύκια Ascophyllum nodosum και φυτικά έλαια που επιτρέπουν την καλύτερη διαβρεξιµότητα και προσκολλητικότητα. Ενισχύει σηµαντικά τη φυσική άµυνα των φυτών ενάντια σε ασθένειες και προσβολές, ενώ απωθεί ορισµένα ακάρεα και κοκκοειδή.
∆ε λερώνει τη βλάστηση και τους καρπούς, δεν µυρίζει, ενώ µπορεί να χρησιµοποιηθεί ακόµα και τους καλοκαιρινούς µήνες σε υψηλές θερµοκρασίες όπου δεν είναι δυνατή η χρήση των κοινών συσκευασµάτων θείου. Απορροφάται άµεσα σε 9-12 ώρες από την εφαρµογή και δεν ξεπλένεται για 8-10 ηµέρες. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί µέχρι και την τελευταία ηµέρα πριν τη συγκοµιδή, όταν δεν µπορούν να χρησιµοποιηθούν σκευάσµατα φυτοπροστασίας.
Το STIMOLO είναι ένα προϊόν πλούσιο σε αριστερόστροφα αµινοξέα φυτικής προέλευσης, εµπλουτισµένο µε φύκια Ecklonia spp, εκχυλίσµατα µηδικής, µελάσα, µπεταΐνη και κάλιο, µε ειδική δράση στα φυτά και στο έδαφος, λόγω των βιοδιεγερτικών του ιδιοτήτων.
Σε σχέση µε άλλα προϊόντα, το STIMOLO ξεχωρίζει εξαιτίας της άµεσης διείσδυσής του στα φυτά ενώ στο αµπέλι βοηθάει ορατά στην επιµήκυνση των τσαµπιών. Η µοναδική σύνθεσή του, το καθιστά ιδανικό για την άµεση ενεργοποίηση βλάστησης µετά από κλιµατικές αντιξοότητες, ενώ όταν συνδυάζεται µε φυτοπροστατευτικά προϊόντα επιταχύνει την απορρόφηση και την αποτελεσµατικότητά τους (CARRIER).
Το ERAX είναι ένα προϊόν νέας γενιάς, που εγγυάται εκπληκτικά αποτελέσµατα στα προβλήµατα της καλλιέργειας του αµπελιού, που προκαλούνται από βιοτικές αντιξοότητες, µέσω της ενίσχυσης άµυνας των ίδιων των φυτών. Η σύνθεσή του βασίζεται σε φυτικά εκχυλίσµατα και ουσίες όπως οι πολυφαινόλες, τανίνες, τερπένια, οι οποίες ενισχύουν τους φυσικούς ενδογενείς µηχανισµούς άµυνας των καλλιεργειών. Το ERAX µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε συνδυασµό µε άλλα προϊόντα ή και µόνο του σε όλα τα φαινολογικά στάδια του αµπελιού όταν δεν είναι δυνατή η χρήση χηµικών µυκητοκτόνων ή χαλκούχων σκευασµάτων.
Το PREVIEN POWER είναι λίπασµα µε βάση το χαλκό, τα ιχνοστοιχεία (Zn 4%), οργανικών συµπλοκοποιητικών παραγόντων όπως το Λιγνοσουλφονικό, Επταγλουκονικό -Τρικαρβοξυλικό οξύ, εµπλουτισµένο µε ζεόλιθο µικρονιζέ από χαβαζίτη.
Η παρουσία αυτών των συστατικών επιτρέπει στο προϊόν να προλαµβάνει και να θεραπεύει ασθένειες του αµπελιού ευνοώντας την ενίσχυση της ενδογενούς άµυνας των φυτών ενάντια σε βιοτικές αντιξοότητες. Τα αµπέλια στα οποία έχει εφαρµοστεί το προϊόν, εµφανίζουν παχύτερο έλασµα φύλλων, έντονο πράσινο χρώµα ενώ η συστηµατική του χρήση φέρνει σηµαντικά οφέλη στις καλλιέργειες µε σηµαντική αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας των σταφυλιών.
Η οργανική ουσία το «Α» και το «Ω» για υγιές αµπέλι
Σηµαντικό στοιχείο ενός ζωντανού εδάφους αποτελεί η οργανική ουσία, τονίζει η ∆ρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου, γεωπόνος, ειδικός αµπελουργίας και οινοποιός. Η παρουσία της σε ποσοστό µεγαλύτερο του 2-2,5% βελτιώνει τη δοµή του εδάφους, βοηθά στη συγκράτηση του νερού και των θρεπτικών, στη δέσµευση του διοξειδίου του άνθρακα, αποτελεί σηµαντική πηγή θρέψης των αµπελώνων, ενώ αυξάνει τη φυσική πανίδα του εδάφους, η οποία µε τη σειρά της επηρεάζει όλα τα προαναφερόµενα. Η οργανική ουσία του εδάφους καταστρέφεται µε τη συχνή µηχανική κατεργασία, ενώ ένα σηµαντικό ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα εκλύεται κατά τη διάρκειά της.
Μέληµα, λοιπόν, του αµπελουργού θα πρέπει να είναι η διατήρηση της οργανικής ουσίας του εδάφους και η βελτίωσή της. Στην κατεύθυνση αυτή ωφέλιµη είναι η χρήση των κληµατίδων των υγιών φυτών, που µετά το κλάδεµα θρυµµατίζονται µε το ανοιξιάτικο πέρασµα µε τον καταστροφέα και η χρήση κοµπόστ από στέµφυλα, κληµατίδες, ζεόλιθο κ.λπ. που προετοιµάζονται κατά τη µία χρονιά, για να χρησιµοποιηθούν την επόµενη.
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης